LajmeLifestyle

Lumenjtë e Kosovës burimi i tyre dhe derdhja në tri dete

Lumenjtë e Kosovës , burimi i tyre dhe derdhja ne tre dete

 

Kosova ka një numer lumenjsh , cilët ja vlen ti vizitoshdhe ti shijosh bukurit e tyre .

Drini i Bardhë

Burimi i Drinit Bardhë është lumi dhe ujvara ma e madhe Kosovë me 122 km dhe përbën 40% ujrave Kosovës , buron ne fshatin Radavc Pejes.

Drini i Bardhë bashkohët me lumejte Klina , Lumbardhi iPejes , Mirusha , Ereniku , Lumbardhi i Prizrenit , për tubashkuar me Drinin e Zi ne liqenin e Komanit ne Shqipëridhe derdhet ne Detin Adriatik.

 

Lumi i Nerodimes Bifurkacion

Lumi I Nerodimes vendburimin e ka ne Malet e Nerodimes dhe përben 41 km , ky lume është unik ne Evropë , sepse përben rastin e vetëm te bifurkacionit telumit , ku njëra dege e lumit bashkohet me Lepencin dheVardarin per tu derdhur ne Detin Egje , dhe pjesa tjeterbashkohet me lumin Sitnica dhe lumin Ibër dhe derdhetne Detin e Zi.

Kosova ka gjithëses 41 lumej

Lumi i Sillnicës vendburimi ne Ruboc gjatësia e tij është90 km

Lumi Llap , Lumi Drenica , Lumi Klina , Lumbardhi I Pejës , Lumbardhi I Deqanit , Drini I Bardhë , Morava e Binçës ,Lumi Lepencit , Ereniku  , Lumi Ibër , LumiMirusha , Lumi i Nerodimës , Lumbardhi I Prizrenit , Lumi Krena , Lumi i Istogut , Lumi I Shtimës , Lumi I Plavës , Lumi Lushta , Lumi I Prishtinës etj.

 

Pjesa me e madhe e lumenjeve Kosovës derdhen ne Detin e Zi dikun 50.8 % , pjesa tjeter derdhen ne DetinAdriatik dhe një pjes me e vogël ne detin Egje.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button