Shëndetësi

Ornela Lami flet për shëndetin mendordhe atë social.

Pa Filtra 17.30, Ornela Lami flet për shëndetin mendordhe atë social.

Me këto argumente si me poshte dhe per më shumë na ndiqni nëPa Filtra me gazetarin Artur Nura.

Sipas ekspertes Lami a është maturuar tashmë shoqëria shqiptarepërshëndetin mendor?

Nuk mund te them se jane maturuar, jane njohur me rendesine e saj pas covid-19. Eshte e rendesishme qe njerezit te kthejne vemendje dhe fokusin per me teper perkujdesje. jene gjendje njohin  dhe mbështesin  nevojat, teshendetit dhe mireqenies  se tyre.

Pacientët më të shumtë që konsultohen me specialisten e shëndetit mendor janë femra apo meshkuj?

Te dy palet, si vajzat dhe djemte konsultohen dhe vijnemarrin trajtim, mund te them qe vajzat e pranojne me shpejt se djemte. Djemte kane veshtiresi te pranojne kete e shpjegon shume mire dhe ndryshimi i struktures se truritmes vajzave dhe djemve.

A paragjykojnë akoma shoqëria shqiptare njerëzit e tillë dhe poata vetë kani autoparagjykime?

Po eshte e verte shoqeria shqiptare nga vet kultura qeka,paragjykojne dhe paragjykimet krijojne me teperkompleksitete ne te menduar dhe kijohen problem socialedhe semundjet mendore.

Social welfare sa eficente është në Shqipëri? Cilat janë grupetmë vullnerabël?

Grupet me  vulnerable jane femijet me aftesindryshe,femijet e rruges dhe njerezit e varfer . Pjesa e ndihmes sociale ka funksionuar. Une kam dhene ndihmentime gjithmone qe target-grupet e tilla te zhvillohen, sepsevet profesioni im eshte te ndihmoj njerez nevoje, individettarget- grupet  dhe , komunitetet qe kane nevoje per mbeshtetje psikosociale nga sistemi mikro dhe Deri tek Ai Makro. Jap zgjidhje per problematika te ndryshme socialedhe Mendore, fizike ose spirituale. Qëllimi im është njohuriabaze qe njerezit te dine per faktoret psikosocial qe  jane dhender kryesoret, qe  ndikojne ne jeten tone, bashku me kuptuarit se si mbështesim shëndetin dhe mirëqenien e njëindividi duke qenë gjendje njohin çdo nevojë aposshqetesim mund kenë.

 

Related Articles

Back to top button